Bart van den Hork

Bart van den Hork architect
Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright
Tadao Ando
Tadao Ando

“Een gebouwde omgeving kan voor mij niet zonder natuur. Ik ren en wandel dan ook graag door bossen en Maasheggen en ga in het buitenland op zoek naar andere landschappen. Die natuur krijgt nog meer betekenis wanneer je de dag erna door de stad trekt. Zoals licht niet zonder donker kan en open niet zonder dicht. Zelf zet ik contrasten in om expressie of aangename ruimtes te creëren. Naast baksteen –degelijk en aards- plaats ik steevast iets abstracts of sprankelends, zoals wit pleisterwerk of staal en glas.

De natuur geeft op veel, architectonische, vragen een antwoord. Een groene omgeving maakt mensen vitaal. Een gebouw hoeft niet één binnenklimaat, één comfortniveau te hebben. Juist niet. Het is goed voor menselijk lichaam en geest om regelmatig wisseling van temperatuur, luchtvochtigheid, besloten en open, buiten en binnen te ervaren. Een ideaal gebouw kent zowel een intieme ruimte als een open, met de natuur verbonden ruimte. De wisselwerking tussen binnen en buiten, het in elkaar overlopen van ruimten blijft mij fascineren.

Mijn ontwerpprocessen beginnen vaak met heel veel ideeën.
Duizend denksporen terugbrengen tot dat ene idee. Veelheid versus minimalisme. Daarbij is de drieëenheid licht, lucht en ruimte voor mij vanzelfsprekend. Deze elementen bepalen ook het spel met de ruimtelijke continuïteit, wat me enorm intrigeert. Een andere fascinatie is van jongs af aan hout. Dankbaar, veelzijdig, vertrouwd materiaal, met een eigen karakter. Hout voelt warm aan, schept sfeer en behaaglijkheid en ruikt naar de natuur. Het is thuis.
Bart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den HorkBart van den Hork