Peter Elemans

Peter Elemans architect
Johannes Duiker
Johannes Duiker
Louis Kahn
Louis Kahn

“Ik ruik soms nog de geur van het hout in het kantoor van mijn opa. Ook al architect, net als mijn vader. Dus ik moest wel worden wat ik ben. Die passie bedrijf ik met alles wat ik in huis heb.

Qua stijl ben ik vooral geïnspireerd door de architectuur van het nieuwe bouwen en die van Louis Kahn; de kracht van de eenvoud. Zo heb ik een enorme bewondering door het meesterschap van Duiker. Zijn openluchtschool is een ontwerp waar voor mij alles in klopt, zowel qua verschijning als in de ruimtewerking. Architectuur gecreëerd met louter constructie en glas, zó krachtig dat het iets ‘oers’ krijgt. Daar raakt hij voor mij echt de essentie. Die mate van eenvoud en zuiverheid, daar ben ik …eigenlijk steeds naar op zoek.

Je zou het werk van Duiker luchtgebonden kunnen noemen. Wit, luchtig en licht. Het werk van Kahn daarentegen is aardegebonden; massief en zwaar. In mijn werk komt het thema aarde en lucht telkens weer terug. Gebouwen gefundeerd op en verbonden met de heerlijkheid van de aarde en vandaaruit gericht naar het hogere, het universele en het licht.

Daarbij is het mijn persoonlijke missie geworden om meer daglicht in gebouwen te brengen, als kosmische bron van leven en energie.”
Peter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter ElemansPeter Elemans